Někteří restauratéři vidí budoucnost v robotických číšnících

V jídelnách po celém světě se jich už prohánějí desetitisíce. Stroje sahající člověku asi po pás umí vítat hosty, dovést je k jejich stolu, doručit jim jídlo a nápoje a odvézt špinavé nádobí do kuchyně. Robotičtí číšníci se v posledních letech prodávají čím dál víc a mnozí v nich vidí odpověď na problémy s nedostatkem pracovníků v pohostinství, píše agentura AP.

„Nemám pochyb o tom, že tohle je směr, kterým svět jde,“ řekl Dennis Reynolds, děkan hoteliérské fakulty na vysoké škole University of Houston. Ve školní restauraci robota používají od prosince a podle Reynoldse to ulehčilo práci lidskému personálu a zvýšilo efektivitu.

Jiní ale mají za to, že roboti-číšníci jsou spíše marketingovým trikem, který je daleko od toho, aby nahradil skutečné číšníky a servírky. Nedovedou přijímat objednávky a mnohé restaurace mají schody, venkovní terasy nebo jiné překážky, s nimiž se neumí vyrovnat. „Restaurace jsou docela chaotická místa, takže je dost těžké zapojit automatizaci tak, aby to bylo skutečně produktivní,“ míní Craig Le Clair, který se automatizací práce zabývá v poradenské společnosti Forrester.

Přesto robotů přibývá. Společnost Bear Robotics sídlící v kalifornské Silicon Valley představila svého robota Servi v roce 2021 a očekává, že do konce roku se jich bude ve 44 amerických státech a v zahraničí využívat na 10.000 kusů. Čínská firma Pudu Robotics založená v roce 2016 už do celého světa dodala 56.000 robotů.

„Všechny řetězce restaurací usilují o co nejvyšší míru automatizace,“ řekl Phil Zheng z texaské společnosti Richtech Robotics, která se zaměřuje na servery pro roboty. „Během dalšího roku, dvou je lidé budou potkávat všude,“ dodal.

Model BellaBot od Pudu Robotics si koupil i Li Zhai, když měl v létě roku 2021 problém najít pracovníky pro svou restauraci Noodle Topia na předměstí Detroitu. Robot měl takový úspěch, že pořídil další dva. Teď jeden stroj odvádí návštěvníky ke stolům, zatímco další k nim doručuje misky s horkými nudlemi. Zaměstnanci skládají špinavé nádobí na třetího robota, který ho odváží zpět do kuchyně. Zhaiovi přitom stačí tři lidé při stejném vytížení podniku, které dříve vyžadovalo pět až šest zaměstnanců. A zatímco robot stojí asi 15.000 dolarů (přes 320.000 Kč), zaměstnanec stojí pět až šest tisíc za měsíc, řekl.